PRIMER SEMESTRE (del 14 de setembre de 2021 al 13 de gener de 2022)
1. Egipte escenari de l'Èxode: De l'esclavitud a l'alliberament [CIB105]
L’Èxode és l’esdeveniment fundacional del poble d’Israel, enllaçat i marcat per la terra estrangera. Egipte, doncs, esdevé l’escenari dels esdeveniments que constituiran el poble, que el portaran de l’opressió a la llibertat a través de la intervenció de Jahvè. Aquesta experiència serà recordada i actualitzada al llarg de la història esdevenint-ne memorial a través de la celebració de la Pasqua. Però, què podem dir del nucli constitutiu del poble d’Israel? Hi ha més connexions amb Egipte a part de ser-ne l’escenari? Quina imatge de Déu ens revela l’experiència del poble? Quins detalls històrics es troben en la narració? Al llarg del curs, rellegirem els primers capítols del llibre de l’Èxode, ressaltant-ne com s’arrela el text al context d’on va sorgir:
2. Relats teològics entorn del Temple [CIB106]
El Temple de Jerusalem va ser interpretat com a element visible (sacramental) aglutinador dels membres del Poble d’Israel, sobretot després del retorn dels fills dels qui van experimentar l’exili babilònic. Ara bé, aquest element axial ha desenvolupat tota una sèrie de reflexions teològiques que van generar tota una riquesa de discursos complementaris sobre ell. No només es va reduir a l’edifici material i històric, va transcendir fins i tot després del fenomen cristià, donant lloc a unes propostes que ampliaven hermeneuticament l’impacte teològic i epistemològic de l’experiència religiosa entorn al Temple.
Una sèrie de diversos ponents il·lustraran els relats teològics més significatius sobre el Temple de Jerusalem. Aquesta pluralitat permetrà d’entendre la pluralitat de propostes teològiques, tant del judaisme del Segon Temple, com del cristianisme primitiu.
SEGON SEMESTRE (del 8 de febrer al 2 de juny de 2022)
1. Què és l’home? Un itinerari d’antropologia bíblica [CIB107]
El títol proposat correspon al del darrer i extens document elaborat per la Pontifícia Comissió Bíblica (Libreria Editrice Vaticana 2019), estructurat en quatre capítols. El primer presenta la humanitat com a creació de Déu. El segon evoca la situació paradisíaca. El tercer tracta de la relació interpersonal. I el quart ressenya la transgressió humana de la recomanació divina i la intervenció de Déu, que inaugura una història de salvació. Tota la reflexió es desplega a partir de Gènesi 2-3.
El curs se centrarà en la lectura pausada, compartida i dialogada del contingut del capítol tercer de l’esmentat document, que ––sota l’epígraf «La família humana»–– s’articula en tres apartats en els quals, des de la perspectiva bíblica, s’aborden i aprofundeixen diverses temàtiques interessants:
2. Una lectura continuada de la Carta als Gàlates. La vida cristiana a partir del conflicte amb els Gàlates [CIB108]
Galàcia és probablement el primer lloc que Pau va evangelitzar des que es va separar de Bernabé. Hi ha unes quantes qüestions de la Carta als Gàlates que actualment són motiu de discussió entre els investigadors. En una lectura continuada de la carta veurem, per exemple, com afecta a la vida cristiana la col·lecta de Jerusalem que Pau va fer durant el seu ministeri; de la teologia de Pau, de la relació de Pau amb la comunitat cristiana de Jerusalem o del conflicte amb els judaïtzants.
Quadríptic del Curs d'Aprofundiment Bíblic
_________________________________________________________________________
Matriculació
Secretaria d’Estudis: del 5 de juliol al 10 de setembre de 2021 (agost tancat)
Horari: d’11,00 a 13,00 h (dilluns-divendres) i de 17,00 a 19,00 h (dilluns-dijous)
Import de la matrícula:
190 € (assignatura) / 725 € (curs complet)
ESCOLA DE LLENGÜES ANTIGUES
Ateneu Universitari Sant Pacià
Diputació, 231 – 08007 Barcelona
Tels. (34) 93 453 49 25 / 655 819 571
Correu-E: docencia@edusantpacia.cat
www.teologia-catalunya.cat